Sağlıklı bir doğum her çiftin istediği en önemli şeylerden biridir. Bu yüzden ölü doğum nedenleri ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak anne ve bebek sağlığının korunması için önem taşır. Bilinçli olarak alınabilecek önlemler, birçok zaman istenmeyen durumu önleme de işe yarar sonuçlar verir. Fakat bazı hallerde fetüsün gelişimi istenildiği gibi olmayıp, ölü doğum gibi çiftlerin istemeyeceği sonuçlar meydana gelebilir.
Güzel Antalya İçerik
Düşük Nedir?
Ölü doğum ya da düşük; doğumdan önce fetüsün gelişiminin durması, bebeğin doğum sırasında veya öncesinde ölmesi durumudur.
Gebelik 20-27 hafta arasındayken yaşanan ölü doğumlar erken ölü doğum, 28-36 hafta arasında görülen erken doğumlar geç ölü doğum ve 37. Haftadan sonra gerçekleşen düşükler ise en geç ölü doğum olarak adlandırılır.
Ölü Doğum Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Yaygın şekilde görülen ölü doğum nedenleri şunlardır;
Hamilelik ve Doğum Komplikasyonları
Hamilelik sürecinde yaşanan sağlık sorunları düşük nedenleri arasındadır. Plasentanın rahimden ayrılması, çoğul gebelik durumu, ağır travma ve hastalıklar ölü doğumun gerçekleşme riskini arttırabilmektedir.
Plasenta ile İlgili Sorunlar
Plasentadaki problemlerin ölü doğuma neden olabilme riski fazladır. Plasenta üzerinden bebeğe yeterince kan gitmemesi plasenta kaynaklı olabilecek ölü doğum nedenleri arasındadır. Bununla birlikte plasenta kaynaklı farklı nedenlerde görülebilir. Bu tip ölü doğumlar daha çok hamileliğin 24. Haftasından sonra meydana gelmektedir.
Enfeksiyonlar
Ölü doğuma sebep olan faktörlerden biri de enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlara bağlı olarak görülen ölü doğum oranları yüzde 10 civarındadır. Enfeksiyon kaynaklı düşükler genellikle 24 haftadan önceki gebeliklerde görülmektedir.
Göbek Bağından Kaynaklı Ölü Doğumlar
Göbek bağının sıkışması veya düğümlenmesi gibi nedenlerle hamilelik düşük ile sonuçlanabilir. Bu durumlarda fetüse oksijen transferi kesilebilir ve gebelik doğumdan önce sonuçlanabilir.
Yüksek Tansiyon
Hipertansiyon bulunan kadınların gebeliklerinde ölü doğum görülme ihtimali tansiyon olmayan kadınlara göre daha yüksektir. Yüksek tansiyon doğum kusuru veya gebelikle ilgili farklı sorunlara da neden olabileceğinden, yüksek tansiyonu olan kadınların gebelikte daha dikkatli olmaları tavsiye edilir.
Diğer Nedenler
Dengesiz beslenme, uyku düzensizliği, fazla ilaç kullanımı, yoğun stres ve sigara gibi sağlıksız birçok alışkanlık düşük riskini artırmaktadır. Özellikle stresin hamilelik sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkilerinin olduğu unutulmamalıdır.
Ölü Doğum Belirtileri Nelerdir?
Hamileliğin erken dönemlerinde meydana gelen düşüklerde genellikle belirgin belirtiler gözükmez. Gebeliğin ilerlediği haftalarda gerçekleşen ölü doğumlarda ise belirtiler daha belirgin seviyededir. Yaygın görülen belirtiler şunlardır;
- Pembe, koyu kahverengi veya kahverengi vajinal kanamalar olabilir. Ancak herhangi bir kanama olmadan düşük vakaları da görülebilmektedir.
- Hamilelik belirtileri her geçen gün azalmaya başlar.
- Göbekte büyüme durur.
- Mide ve sırt ağrıları şiddetlenmeye başlar.
- Şiddetli bulantılar meydana gelebilir.
- Göbek giderek küçülmeye başlar.
- Göğüslerde kolostrum salgılanması olabilir.
Ölü doğum belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Böylelikle ölü doğuma bağlı zehirlenmeler ve kan pıhtılaşması gibi sorunların görülme riski ortadan kalkar. Ölü doğumdan sonra hastaneye geç gidilmesi annenin hayati tehlikeyle karşılaşmasına neden olabilir.

Güncel gelişmeleri yakından takip eden Elif bir haber editörü. Son dakika gelişmeleri, belediye açıklamaları ve halkı ilgilendiren duyurularla ilgilenir.